Deurbel in de cloud

Bij de verbouwing waarbij nieuwe kozijnen en een voordeur zijn geplaatst, is de deurbel gesneuveld. Er moet een nieuwe komen. Een mooie aanleiding voor een nieuw project: de deurbel in de cloud. Op het internet zijn diverse deurbelprojecten met de Raspberry Pi te vinden. In ons project combineren we een aantal oplossingen.

Deurbel

Het begint met een nieuwe deurbel. Bij de winkelketen waar altijd “veel aktie” valt te beleven halen we een draadloze deurbel. Deze bestaat uit een zender (de deurbel die naast de deur komt te hangen) en de ontvanger (een kastje dat je in het stopcontact steekt en waarmee het belgeluid wordt geproduceerd).  We openen de ontvanger. Let op: ga voorzichtig te werk. Er staat, wanneer deze is aangesloten op het stopcontact, 220v spanning op het binnenwerk.

Draadloze deurbel
Draadloze deurbel

De proefopstelling

In het binnenwerk ontkoppelen we de speaker die voor het belgeluid zorgt. De kabeltjes die vanaf de printplaat naar de speaker liepen verlengen we en sluiten we aan op een breadboard. Vanuit het breadbord sluiten we het speakertje weer aan. Met een multimeter stellen we vast welk kabeltje de plus en welke de min is. We zien dat de spanning te hoog is om aan te sluiten op de Raspberry Pi. We plaatsen een weerstandje om de spanning terug te brengen naar ongeveer 3 volt.

Nu kunnen we de kabeltjes aansluiten op de Raspberry Pi:

  • de minus op GRND
  • de plus op GPIO  10
Proefopstelling deurbel in de cloud
Proefopstelling deurbel in de cloud

 

First run test

Met een eerste basale test controleren we of de Raspberry Pi het belsignaal goed ontvangt. Hiervoor maken we gebruik van onderstaand Python programma:

 

Het resultaat van de test:

 

Klaar voor de cloud?

Nu we weten dat de Raspberry Pi het belsignaal goed opvangt, kunnen we een stap verder gaan. We gaan het signaal nu doorzetten naar de “Cloud”. We maken daarbij gebruik van de dienst Pushbullet. Met deze dienst kan je “Push notificaties” (meldingen) sturen naar je telefoon, tablet of computer. In deze proef willen we dus een melding sturen op het moment dat de deurbel gaat. We maken daarbij gebruik van een zogenaamde API. Een API is een instrument waarmee je systemen (computers, telefoons, andere apparaten en software) kunt koppelen en informatie mee kan laten uitwisselen. Ook Pushbullet heeft een API waarmee je informatie kan ontvangen van of versturen naar Pushbullet.

Om van Pushbullet gebruiker te maken moeten we eerst wat voorbereidingen treffen:

Stap 1 Python bibliotheek voor Pushbullet Installeer de pyPushBullet bibliotheek voor Python op je Raspberry Pi. Geef in het Terminal venster het volgende commando:

Meer informatie over deze bibliotheek: https://github.com/Azelphur/pyPushBullet 
Stap 2 Pushbullet account Ga naar www.pushbullet.com en maak een account aan. Dit kan met behulp ven een Facebook of Google+ account.

Pushbullet sign up

Volg de instructies voor het aanmaken en activeren van het Pushbullet account.

Stap 3 Maak een Access Token Om met de Pushbullet API te communiceren moet er een unieke code aangemaakt worden, de Access Token. Ga hiervoor naar My Account:

Pushbullet My Account

..en klik op Create Access Token

Access token

Bewaar deze token goed en geef deze niet aan derden.

 

Naar de cloud en weer terug!

We zijn nu klaar om het belsignaal naar de cloud te sturen en vanuit de cloud als push notification door te sturen naar een PC of SmartPhone. Eerst maken we een kanaal (channel) aan voor onze berichten. Het voordeel van een kanaal is dat vrienden (waarvoor jij dat toestaat) zich kunnen abonneren op het kanaal en zo ook de berichten ontvangen. We maken gebruik van een kanaal zodat alle gezinsleden zich kunnen abonneren.

Een kanaal maak je zo:

Stap 1 Ga naar het scherm Create a new Channel
Stap 2 Geef je kanaal een unieke tag en een naam. Create a new channel

 

We vullen ons Python script van de First Run test aan met enkele regels die nodig zijn om bij een belsignaal een notificatiebericht te versturen naar het kanaal:

Het prototype van onze deurbel in de cloud is nu klaar. Nu kan je apparaten of vrienden het “Deurbel kanaal” laten volgen. Er zijn Pushbullet Apps voor Android en iPhone,  browser extensions voor Google Chrome, Firefox en Opera en een desktop client voor Windows.

Share

One thought on “Deurbel in de cloud

  1. Ik heb het goed moeten lezen om het in het hoofd te krijgen maar ik vind de uitleg geweldig. Weer een project klaar hopelijk zien we ook nog terug of het ook werkt hoe jullie dat bedacht hebben Gr oma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *