Dobbelsteen 2.0

We zijn er nog niet uit hoe we ons eerste eigen project gaan noemen. Opties genoeg: de sprekende dobbelsteen, de sprekende leddelsteen, de sprekende dobbelleds, etc. etc. Voor nu houden we het maar op dobbelsteen 2.0. Het begon allemaal met een opdrachtje uit het Conrad Leerpakket voor de Raspberry Pi waarbij we met Python een grafische dobbelsteen moesten programmeren. Al vlug gingen we het programma wat aanpassen naar onze wens. Eerst hebben we de kleur van de dobbelsteen aangepast (naar de kleuren van onze favoriete voetbalclub). Het resultaat was wel aardig, maar we wilde meer. We hadden al de nodige ervaring opgedaan met het aansturen van LED-jes via de Raspberry Pi.

Grafische dobbelsteen
Opdracht Grafische dobbelsteen uit het leerpakket

.

We gingen ons hoofd breken hoe we 7 LED-jes konden aansturen via de Raspberry Pi. Daar waren we al snel uit. Lastiger was het om de LED-jes, weerstandjes en aansluitingen passend en op de juiste plek op het breadboard te krijgen.

Dobbelsteen LED
Dobbelsteen met LED’s

Na wat proefjes met “Text to Speech” software op de Raspberry Pi  wisten we al snel wat ons einddoel moest zijn: een sprekende dobbelsteen. Ook dit was snel gepiept. Wel hadden we een probleem te tackelen: de dobbelsteen op het scherm verscheen veel later dan dat de LED-jes gingen branden en de tekst werd uitgesproken. Dit werd veroorzaakt door een regel in het programma waarmee de LED-jes na enkele seconden gedoofd werden. Toen we er eenmaal voor hadden gekozen om de LED-jes pas bij de volgende beurt uit te zetten, om vervolgens direct de nieuwe score te tonen was ons probleem opgelost. En wij helemaal blij met ons eindresultaat.

Wil je ons proefje nabouwen, check dan deze stap-voor-stap instructie.

Dobbelsteen 2_0 stap_voor_stap instructie

 

 

Share