Halloween project: de Sinistere Schedel

De herfst is weer aangebroken, de dagen worden korter en er zijn lange periode’s van regen. Mooi…. dan is er weer voldoende gelegenheid om lekker te prutsen. Het naderende Halloween feest, dat inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken is, geeft ons volop inspiratie voor een lekker prutsen project.

De titel van dit project is de “Sinistere Schedel” of “Creepy Skull”. In dit project combineren we het old-school knutselen, 3D-printen, programmeren met Python, solderen en het aansturen van elektronica met een Raspberry Pi Zero.

Het doel is om een decoratief Halloween object te maken, bestaande uit een versierde basis met daarop een schedel die op onverwachte momenten beweegt en voorzien is van lichteffecten.

Hier het “making of” filmpje van dit project:

Gebruikte materialen:

– een sigarenkistje
– Grondlak
– Acryl verf
– Raspberry Pi Zero (v1.3)
– SD kaart
– Micro-USB kabel
– 220v USB lader
– “Glow-in-the-dark” filament
– Printplaat (PCB) (4x6cm)
– Micro servo motor
– Diverse gekleurde kabeltjes
– 3 weerstandjes 330 ohm
– 3 RGB LED’s

Gereedschap:

– 3D-printer
– Soldeerbout
– Lijmpistool
– Verffroller
– Kwast
– Watervaste stift
– Potlood
– Schroevendraaier
– Striptang

Verder hebben we gebruik gemaakt van oud VGA beeldscherm, usb toetsenbord en muis die we hebben aangesloten op de Raspberry Pi Zero.

 

De basisBasis met vleermuis

Voor de basis hebben we gebruik gemaakt van een oud sigarenkistje. Dit hebben we eerst met een verfrollertje in de lak gezet. Na het mengen van gele acryl verf met een beetje rode verf hadden we meteen een mooie pompoen oranje kleur. Dit hebben we met de kwast aangebracht. Met potlood hebben we de contouren van de figuren aangebracht: het gezicht van een uitgeholde pompoen, een spin en een vleermuis. Met een zwarte watervaste stift hebben we de figuren ingekleurd.

 

De elektronica

We willen twee zaken voor elkaar krijgen: diverse lichteffecten met behulp van RGB LED’s en het bewegen van de schedel met behulp van een servo motor. Beide effecten sturen we aan met een Raspberry PI Zero. Voor het aansluiten van de RGB maken we gebruik van de ervaringen die we bij een eerder experiment hebben opgedaan. PI Zero en PCB

Na het solderen van de kabeltjes aan de pootjes van de LED is het belangrijk om dit goed te isoleren. We hebben hier gebruik gemaakt van isolatietape. Dat maakt het geheel wat dik en moeilijker om te verwerken in de schedel. Voor toekomstige projecten zullen we gebruik maken van krimpkousjes.,

RGB LED

Ook het servo motortje hebben we verbonden aan de Raspberry Pi en vervolgens gemonteerd in de deksel van de basis. Verder hebben we een gat in deze deksel gemaakt om de kabels naar de schedel te leiden.

Het printen van de schedel

Het ontwerp van de schedel is afkomstig van het Thingiverse.  Hier de credits voor de ontwerper: “To make or not to make (clean)” by mekmekmek under CC BY-NC 3.0

 

De code

Met de programmeertaal Python maken we de code die nodig is voor het aansturen van de servo motor om de schedel te laten bewegen. De hoek waarin de schedel beweegt en de tijd tussen de bewegingen worden random bepaalt.

Creepy Skull
Sinistere Schedel

In een tweede stukje code sturen we de LED’s aan. We passen diverse effecten toe: overgang van de ene naar de andere kleur, van zwak naar fel, knipperen en knipperen met random tussentijd. Door wit licht snel te laten knipperen creëren we een stroboscoop effect.

Beide stukjes code zitten in een loop. Nu liepen we tegen een probleem aan. Hoe laat je nu beide loops tegelijkertijd uitvoeren. Na wat googlen hebben we de oplossing gevonden: threading. Om hier gebruik van te kunnen maken moeten we elk stukje code in een functie plaatsen. Zo hebben we de functie doRGB voor het aansturen van de LED’s en doMove voor het bewegen van de schedel. Met onderstaande regels laten we nu beide functies tegelijkertijd lopen:

thread1 = threading.Thread(target=doRGB)
thread1.start()

thread2 = threading.Thread(target=doMove)
thread2.start()

Mooi! Weer iets geleerd.

Assemblage

Tot slot assembleren we alle onderdelen tot het gewenste resultaat. De Raspberry PI en de PCB plaatsen we in de basis. Via een gat in de achterzijde van de basis loopt de usb voedingskabel naar de 220v lader.

 

Share