Klimaat LekkerPrutsen.NL hok

De term “Internet Of Things (IOT)” hoor je steeds meer. Het is een verzamelterm voor de ontwikkeling dat steeds meer alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het internet. Het internet is ontstaan uit computernetwerken van militairen en universiteiten die aan elkaar werden gekoppeld. Steeds meer computers en daarmee mensen werden aangesloten. Dat nu ook onze telefoons en televisies verbonden zijn met het internet vinden we al heel normaal. En met internet verbonden auto’s, thermostaten en zonwering is inmiddels ook geen fictie meer.

Sensoren spelen hierbij een belangrijke rol. Apparaten verzamelen allerlei gegevens uit hun omgeving met behulp van sensoren. Deze gegevens worden naar het internet gestuurd. Bijvoorbeeld de lichtintensiteit en temperatuur in de woonkamer. Op basis van deze gegevens kan je op afstand, bijvoorbeeld via een app op je smartphone, handmatig of geautomatiseerd bepalen of de zonwering omlaag moet.

De Raspberry Pi is een heel geschikt middel om te leren hoe sensoren werken. Lukt het om met sensoren gegevens te verzamelen, dan is de volgende stap om deze gegevens naar het internet (de”cloud”) te sturen en toe te passen. Met ons meest recente project meten we de temperatuur en luchtvochtigheid in de werkruimte van het LekkerPrutsen team. De gegevens publiceren we op internet in onderstaand dashboard waar je de gegevens realtime (live) kunt aflezen:

De gegevens verzamelen we met een sensor van het type DHT11:

DHT11 sensor
DHT11
Proefopstelling
Proefopstelling

 

 

 

 

 

 

 

 

Op basis van deze instructie  hebben we onze Raspberry Pi geprepareerd om de meetgegevens te verzamelen. Bij de cloud dienst Beebotte hebben we een account aangemaakt. Hier worden de meetgegevens verzameld en hebben we bovenstaand dashboard gemaakt waarbij met een lijngrafiek de gegevens worden gepresenteerd.

Share