Raad het getal!

Na wat eerste experimentjes met onze Raspberry Pi’s zijn we klaar voor de volgende stap. Bij de online electronica winkel Conrad is eerder al mijn oog gevallen op het Leerpakket voor de Raspberry Pi. Het pakket bestaat uit een printplaatje, led-jes, een schakelaar en een kabel om je Raspberry Pi op de printplaat aan te sluiten.

Conrad leerpakket Raspberry PI
Conrad leerpakket Raspberry PI

In afwachting van de levering werpen we alvast een blik op de handleiding. Het is overduidelijk dat deze vanuit het Duits is vertaald. De screenshots zijn in het Duits en sluiten niet aan op de begeleidende tekst. Er wordt gestart met een korte introductie van het programmeren in Python. De materialen uit het leerpakket zijn hierbij niet nodig. Ondanks de slordige vertaling spreekt dit ons aan en gaan we aan de slag met de oefening “Raad het getal”.

De handleiding biedt de mogelijkheid om mijn zoontje de begrippen “Random”, “groter dan / kleiner dan / gelijk aan” uit te leggen. Hij heeft de bedoeling van het spel en de opzet van de programmacode snel door. Het typen van de code laat ik verder aan hem over. Na enkele minuten is hij zover en kunnen we het resultaat testen. Het spelletje werkt meteen, maar als het getal geraden is blijven we in de loop die telkens vraagt om een nieuwe poging het getal te raden. In eerste instantie denken we aan een typefout. Na een nadere analyse van de code blijkt echter dat er zelfs taalfouten in de code zitten. Het Duitse “Tipp” is niet consequent vertaald naar “tip”. We corrigeren de code en het spelletje werkt correct. Het record staat vooralsnog op 8 pogingen….

Raad het getal!
Raad het getal!
De gecorrigeerde code
De gecorrigeerde code

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opstelling: Raspberry PI / Python 2.7.9
Fun: middel
Niveau: makkelijk

Share