Review: Conrad Leerpakket Raspberry Pi (deel 1)

Het door ons bestelde  Conrad Leerpakket Raspberry Pi is geleverd. We hebben een vrije zaterdagmiddag, dus we gaan er meteen goed voor zitten.

Inhoud Conrad Leerpakket Raspberry Pi

Het pakket bestaat uit:

  • 2 insteek printplaten (solderen niet nodig!)
  • 12 GPIO aansluitkabels
  • 4 LED’s (rood, blauw, geel, groen)
  • 4 schakelaars
  • 12 weerstandjes
  • verbindingskabel
  • handleiding (Duits)
  • overzichtskaart verschillen GPIO aansluitingen van de Raspberry Pi modellen A+, B+ t.o.v. Raspberry Pi 2 model B

De benodigde Raspberry Pi is niet inbegrepen. De Nederlandstalige handleiding downloaden vanaf deze locatie. Deze hebben we eerder al gebruikt voor de introductie programmeren met Python (zie artikel Raad het getal!)

In de handleidingKnipper LED lezen we welke GPIO aansluitingen er zijn, hoe deze aangestuurd kunnen worden en hoe de plus (anode) en de min (katode) aansluiting van de LED-jes te herkennen zijn. Deze basis is voldoende om de eerste opdracht uit te voeren waarbij we een LED aansluiten op de Raspberry Pi. De Pi heeft in deze opstelling alleen de functie van voeding. In de tweede opdracht plaatsen we er nog een schakelaar tussen.

Bij de volgende opdrachten leren we de elektronische componenten via de Raspberry Pi aan te sturen. Eerst laten we een LED knipperen. Bij de laatste opdracht van deze middag maken we een verkeerslicht dat werkt op de Duitse manier. Na het rode licht, gaat eerst kortstondig het geel branden en dan pas groen. Hier is al wat meer code voor nodig. Bij de eerste run loopt het programma vast. De foutmeldingen van Python helpen ons snel de fouten op te sporen. Het gaat daarbij telkens om door ons zelf gemaakte type fouten.

In tegenstelling tot het programma “Raad het Getal”, hebben we nu geen last van vertaalfouten. Wel weten we in eerste instantie niet wat met de toetscombinatie “Strg+C” wordt bedoeld. Het muntje valt snel: hier wordt Ctrl+C bedoeld. Strg staat voor Steuerung, in het Engels dus Control.

Conclusie:

Het leuke aan het leerpakket is dat je al snel resultaat hebt. Mede hierdoor is het prima geschikt voor kinderen van 11 jaar en ouder. Begeleiding door een volwassene is wel vereist. Het plaatsen van de elektronische componenten kan het kind prima zelf doen. Er is geen gereedschap nodig en er hoeft niet gesoldeerd te worden.

Share