Review Raspberry Pi ZERO

De Rasperry Pi ZERO is de kleinste telg in het Raspberry Pi assortiment. Deze kleine, uitgeklede versie zag in 2015 het levenslicht en was in korte tijd uitverkocht. Omdat de focus heeft gelegen op de productie en lancering van de Raspberry Pi 3 zijn er de afgelopen maanden geen nieuwe exemplaren gemaakt. Recent is de productie weer opgestart en men streeft ernaar om voor de rest van het jaar er 50.000 per maand te produceren.

Ondanks de schaarste heeft LekkerPrutsen.nl toch de hand weten te leggen op een exemplaar. De Engelse webwinkel The Pi Hut haalde nog enkele exemplaren uit de hoge hoed en deed ze in de verkoop. De ZERO zelf staat omgerekend voor minder dan 5 euro op de prijslijst, maar je kan ze maar zelden voor dat bedrag krijgen. Meestal worden ze aangeboden als onderdeel van een pakket met allerlei accessoires, zoals een microSD kaartje, USB en GPIO connectoren. LekkerPrutsen.nl heeft iets meer dan 26 euro betaald voor de ZERO, de ZERO Essential Kit en de verzendkosten.

Raspberry Pi ZERO
Pi Zero en ZERO essential Kit

 

De verschillen

Raspberry Pi ZERO Raspberry Pi 2 Raspberry Pi 3
Richtprijs < 5 euro 30 euro 40 euro
CPU 1000 MHz ARM1176JZF-S core. Cortex-A7 (900 MHz, quad core) Cortex-A53 (1,2 GHz, quad core)
Grafische processor Broadcom VideoCore IV Broadcom VideoCore IV Broadcom VideoCore IV
Geheugen 512 MB 1024 MB 1024 MB
USB poorten 1 microUSB (2.0) 4 (2.0) 4 (2.0)
Analoge video uitgang Composite

(op moederbord)

Composite

(via 3,5 mm audio plug)

Composite

(via 3,5 mm audio plug)

Digitale video uitgang mini-HDMI HDMI HDMI
Audio uitgang mini-HDMI HDMI / 3,5 mm audio plug HDMI / 3,5 mm audio plug
 Netwerk geen 10/100 ethernet 10/100 ethernet / 802.11n WLAN
Bluetooth nee nee 4.0 / Low Energy
Afmetingen (lxbxh) 65 x 35 x 5 mm 85 x 56 x 18 mm 85 x 56 x 18 mm

 

Raspberry Pi ZERO
Raspberry Pi ZERO in verhouding tot een 1 euro munt.
Pi ZERO vs Pi 2
Raspberry Pi ZERO in verhouding tot de Raspberry Pi 2

 

Wat valt op? 

De ZERO beschikt over twee microUSB poorten. De rechter aansluiting is de power aansluiting voor de voeding en kan dus niet als USB poort gebruikt worden. Een voeding wordt niet meegeleverd. Elke standaard 5v lader met tenminste 1 Ampère voldoet prima.

De ZERO heeft geen netwerkadapter. Voor de bediening van je ZERO moet je dus een monitor, muis en toetsenbord aansluiten. Met slechts één vrije USB poort is dat lastig. Er zijn een aantal oplossingen:

  • Gebruik een USB hub met een eigen voeding (voorbeeld). Hierop kan je de muis en het toetsenbord op aansluiten.
  • Gebruik een draadloos bluetooth toetsenbord met geïntegreerd touchpad, waarbij bluetooth dongel is inbegrepen (voorbeeld)

Wil je de ZERO toch voorzien van een netwerkverbinding, zodat je deze op afstand (met bijvoorbeeld VNC) kan benaderen, dan zijn er de volgende opties:

 

En nu?

Als alle benodigdheden zijn verzameld kan je aan de slag. In een van onze volgende artikelen zullen we verslag uitbrengen van onze eerste experimenten met de ZERO.

 

 

Share