Review Ubtech Alpha 1s

Team LekkerPrutsen.nl gaat dit jaar als vrijwilliger helpen bij het Tech & Play Kids Festival in Eindhoven. Daar zal onder andere de Ubtech Alpha 1s humanoid robot te bewonderen zijn. Om alvast vertrouwd te raken met deze robot mag deze korte tijd bij ons logeren. Een prima gelegenheid om de mogelijkheden van deze robot nader te bestuderen.

De robot is ca. 50 cm groot en bij het spreiden van de armen is de spanwijdte ca. 45 cm. Het “geraamte” bestaat uit metalen onderdelen, de “gewrichten” uit flinke servo motoren en de “huid” uit stevige ABS panelen. Meegeleverd zijn een adapter en een USB kabel. Verder bevat de doos een zeer (/te) beknopte handleiding.

Zolang de robot uit staat zijn de “gewrichten” slap en moet het kleine schepsel ondersteund worden. Nadat de accu is geladen kan de robot aangezet worden. De servo motoren spannen aan en de robot neemt de beginpose aan. Meteen vallen de diverse LED-jes op die het geheel een futuristisch aanzicht geven.  Om direct een beeld te krijgen van de mogelijkheden van de robot is er een demo functie. Na tweemaal de reset knop in te drukken wordt het demo programma afgedraaid. Deze demo is erg leuk om naar te kijken. Een en ander hebben we vastgelegd in dit Youtube filmpje:

De robot kan aangestuurd worden met een app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. Op internet vinden we ook nog verwijzingen naar een Windows programma, maar de links naar de downloadlocatie zijn dood. We hebben zodoende onze review verder voortgezet met de Android app. Speciaal voor de aansturing van deze robot hebben we een oude laptop uitgerust met het Andorid besturingsysteem. Helaas bleek dat niet te werken. De app is uitsluitend geschikt voor gebruik op een telefoon. De app is meertalig, maar Nederlands zit hier niet bij.

De app biedt de volgende mogelijkheden:

  1. Aansturen van de robot
  2. Creëren / ontwerpen van eigen acties
  3. Downloaden van gepubliceerde acties van derden

In het filmpje komen alle drie de mogelijkheden voorbij. Het “programmeren” van eigen acties werkt niet heel erg intuïtief. In het filmpje beperken we ons tot het samenvoegen van een aantal standaard beschikbare bewegingen. Eigen bewegingen ontwerpen werkt nogal omslachtig. De robot moet in een bepaalde pose gebracht worden, die vervolgens in de app wordt opgeslagen.

De bewegingen van de robot beperking zich tot de ledematen en de voeten. De handen en het hoofd kunnen niet bewegen. Daarmee beperken de mogelijkheden van deze robot zicht tot dansjes, het nabootsen van diverse sporten en yoga bewegingen. Het is niet of nauwelijks mogelijk om de robot een functionele handeling uit te laten voeren. Dit komt vooral omdat de handen niet kunnen grijpen en vasthouden.

Onze conclusie:

De Ubtech Alpha 1s heeft vooral een hoge fun factor. Daar moet je dan wel een kleine 500 euro voor neerleggen. Wij laten het bij deze logeerpartij!

 

 

Share