Succesvol printen met ABS filament

ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen) is een kunststof die gemaakt wordt uit aardolie en is daarmee veel minder vriendelijk voor het milieu dan PLA. Het smeltpunt van ABS ligt veel hoger dan PLA en is gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het printen met ABS levert dan ook de nodige uitdagingen. In dit artikel enkele tips om te komen tot succesvolle 3D prints met ABS.

 

ABS object nabewerkt met aceton
ABS object nabewerkt met aceton

 

Waarom printen met ABS?

Als het printen met PLA veel meer kansen biedt op succes en een stuk milieuvriendelijker is, waarom zou je dan nog met ABS printen. Er zijn drie belangrijke redenen om toch met ABS aan de slag te gaan:

  1. ABS kan je nabewerken met aceton dampen, waarmee een erg mooi  hoogglans effect ontstaat
  2. PLA vervormt bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld zomers in een hete auto. ABS is hier veel beter tegen bestand
  3. ABS object, kan afhankelijk van de printinstellingen, sterker en harder zijn dan een object van PLA

 

Waarschuwing vooraf!

Bij het printen met ABS komen schadelijke dampen vrij. Zorg ten alle tijden voor een goede ventilatie.  Verder is het (ongeacht welk type kunsstof je gebruikt) verstandig om een brandmelder te plaatsen in de ruimte waar de printer staat. Wanneer je met ABS gaat printen is dat nog eens extra verstandig omdat er met veel hogere temperaturen wordt geprint.

 

Tip 1: print ABS altijd op een verwarmd bed

Het meest voorkomende probleem bij het printen met ABS is dat het object tijdens het printen niet goed hecht aan het printbed. Om dit te voorkomen is het gebruik van een verwarmd bed essentieel. Er worden op internet heel veel aanvullende oplossingen gepresenteerd om de hechting te verbeteren. In eerste instantie hadden wij positieve ervaringen met het gebruik van alleslijm / knutsellijm. We smeerden een laagje van deze lijm op het bed. In combinatie met het gebruik van een “brim” bleef het object meestal wel hechten. Bij het printen van kleinere objecten ging het echter te vaak nog mis. Uit onze eigen ervaringen blijkt de ultieme oplossing het gebruik van een verwarmd bed waarvan de temperatuur is ingesteld op 110° C. Dit in combinatie met een brim van ten minste 8 millimeter geeft in alle gevallen een goed resultaat. Hiermee wordt tevens een ander probleem voorkomen, het zogenaamde “warping”. Warping is het omkrullen van de randen aan de voet van het object.

 

Tip 2: plaats je printer in een gesloten kast

ABS is gevoelig voor temperatuurschommelingen. Zo zijn tocht en andere invloeden van de omgevingstemperatuur funest voor het resultaat. Dit verhoogt het risico dat de verschillende printlagen niet goed hechten. Hierdoor kunnen oneffenheden en zelfs scheuren in je object ontstaan. Een kast is eenvoudig zelf te maken. Maak met behulp van wat balkjes en hoekijzers een frame en bekleed dit van buiten met triplex. Bekleed de binnenzijde met reflecterend / isolerend materiaal. Zorg dat de kast groot genoeg is, zodat de printer vrij kan bewegen.

Onze zelfgemaakte printerkast
Onze zelfgemaakte printerkast

 

Tip 3: print met de juiste temperatuur. 

Bij ABS geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe beter het resultaat. Bij een te lage termparatuur hechten de verschillende printlagen niet goed, waardoor je object lijkt op een krokant wafeltje. Wij behalen de beste resultaten met de volgende temparatuurinstellingen:

Nozzle: 265° C

Printbed: 110° C

Fanspeed: 0 %

 

Tip 4: dun is geen fun

Zonder dat we daar een goede onderbouwing voor hebben, is onze ervaring dat het printen met een lage wanddikte vaak een mislukte print oplevert. We printen onze ABS objecten altijd met een wanddikte van 1.2 millimeter.

 

Tip 5: klein is niet fijn

Blijf je ondanks het toepassen van bovenstaande tips problemen ervaren met het printen van ABS, dan kan het zo zijn dat je object wat te klein of te fijn is. Probeer het object wat te vergroten (schalen in je slicer programma).

 

Tip 6: nabewerken met aceton

Wil je de blits maken met een mooie 3D print, dan kunnen we het nabewerken met aceton aanbevelen. Dit resulteert in een mooie hoogglans en je ziet nauwelijks nog dat het object geprint is.

Ga je hiermee aan de slag, lees dan vooraf goed de veiligheidsvoorschriften. Aceton is licht ontvlambaar, kan oogletsel veroorzaken en heeft een narcotische werking (slaperigheid). Zorg sowieso weer voor voldoende ventilatie.

Hieronder de meest eenvoudige wijze waarop je deze nabewerking kan toepassen.

Benodigdheden:

  • aceton
  • koektrommel of ander luchtdicht afsluitbare trommel of doos
  • eventueel aluminiumfolie

Als je gebruik maakt van een kunststof trommel, bekleed deze dan eerst aan de binnenzijde met aluminiumfolie. Plaats je object in het midden van de trommel. Vouw enkele stukken keukenrol enkele keren dubbel. Besprenkel deze met aceton en plaats deze aan de rand van de trommel (zie foto). Sluit de trommel af en wacht twee tot drie uur. Verwijder vervolgens de deksel. De wanden van het object zijn nu week. Raak het object dus niet aan. Laat het object enkele uren uitwasemen en uitharden. De genoemde tijden zijn afhankelijk van de omvang van het object en de hoeveelheid aceton.

Nabewerking met aceton
Nabwerking met aceton
Share