Tech & Play Kids Festival

Tech & Play Kids FestivalOp donderdag 28 december heeft het LekkerPrutsen.nl team als onderdeel van een groep vrijwilligers van SIMAC en coöperatie DELA geholpen bij het Tech & Play Kids Festival in het beursgebouw Eindhoven. De organisatie van dit evenement was in handen van de bibliotheek Eindhoven. Samen met diverse partners is een gevarieerd programma samengesteld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Aan de hand van allerlei workshops, experimenten en games kunnen de kinderen spelenderwijs kennismaken met techniek.

Onze expertise hebben we ingezet bij de stand “leer programmeren met Scratch“.  De stand bestond uit een lange rij tafels met daarop laptops. Er waren werkboekjes waarmee de kinderen alleen of onder begeleiding van een volwassene mee aan de slag konden. Er waren werkboekjes voor beginners en voor kinderen die al een beetje ervaring hadden met Scratch. De oefening “Red de prinses” voor beginners was het meest populair.

Aan de hand van de instructie maken de kinderen zelf een game, waarbij de kat een prinses moet redden door de weg te vinden in een doolhof. Wanneer de randen van het doolhof worden geraakt ben je af en moet je opnieuw beginnen.

We zagen dat de opdracht op twee manieren werd aangepakt. De ene groep kinderen, vaak die wat begeleid werden door een volwassene, volgden nauwgezet de aanwijzingen uit het werkboekje. De andere groep gaat na de eerste twee stappen al snel op zoek naar een manier om een eigen draai te geven aan het spel, bijvoorbeeld door andere karakters te gebruiken.

Het was erg leuk om een bijdrage te leveren aan deze dag. Het evenement werd erg goed bezocht en we moesten dus ook flink aanpoten om alle kinderen op weg te helpen en te ondersteunen bij de bouw van hun eigen game. Uiteindelijk hebben we veel mooie resultaten gezien.

Tussendoor hadden we ook nog gelegenheid om de Ubtech Alpha humanoid robot te demonstreren die korte tijd bij ons heeft gelogeerd.

We konden het natuurlijk ook niet achterwege laten om een eigen variant van “Red de prinses” te bouwen. Klik op de groene vlag om het spel te spelen (flash vereist!).


 

Share