Wie is er thuis?

Het Raspberry Pi tijdschrift Magpi staat elke maand vol met leuke projecten die je thuis zelf kan nabouwen. Deze  maand viel ons oog op de Wifi detector waarmee je kan vaststellen wie er thuis of op kantoor is. De Raspberry Pi leest de zogenaamde ARP tabel uit van het WIFI netwerk. In deze tabel staat vermeld welke apparaten verbonden zijn met het WIFI netwerk. Elk apparaat heeft een unieke identificatiecode: het MAC adres.

Het MAC adres van een telefoon is eenvoudig te achterhalen:

Android:  Instellingen –> Toestel-info –> Status

iPhone: Instellingen –> Algemeen –> WIFI adres

Door alle MAC adressen te verzamelen van huis- of kantoorgenoten kan je in kaart brengen wie er thuis of op kantoor is.

Het Magpi artikel  laat in een korte instructie zien hoe je de benodigde software installeert op je Raspberry Pi. Verder is het nodig om een account aan te maken op initialstate.com. Dit is een platform voor Internet Of Things. De gegevens die de WIFI detector op je Raspberry Pi verzamelt worden naar dit platform verzonden. Op deze site kan je vervolgens zien wie er wel of niet thuis is.

Tot slot moet je de kant-en-klaar beschikbare Python code aanvullen met de namen van je huis- of kantoorgenoten, de MAC adressen van hun telefoon en tot slot de unieke sleutel die je op de initialstate.com site moet genereren.

Benodigdheden: Raspberry Pi 3 (..of ander model, maar dan moet je een Wifi dongel aansluiten) en het Magpi artikel,

Fun: middel

Niveau: middel

Conclusie: het artikel bevat een duidelijke stap-voor-stap instructie en de benodigde code wordt kant-en-klaar aangeleverd. Hiermee is het ons gelukt om het project binnen een uur te realiseren.

 

 

Share