Over LekkerPrutsen.nl

Lang, héél lang geleden…

Het moet ergens in 1986 zijn geweest. Tot dat moment mocht ik af en toe op de Commodore 64 van mijn oom of de Atari van mijn buurjongen spelletjes spelen. Mijn interesse was gewekt. Dit resulteerde in een impulsaankoop bij een Duits warenhuis. Mijn ouders kochten mijn eerste computer…. zonder enige kennis van zaken of voorstudie. Een Commodore Amiga 500. Eenmaal thuis werd de apparatuur op de eetkamertafel uitgestald en aangesloten. Vrijwel direct liepen we vast en werd de buurman erbij geroepen die beroepsmatig “iets met computers deed”. Zijn advies: “inpakken en terugbrengen”!. De Amiga was voorzien van Duitstalige programmatuur en een QWERTZ toetsenbord. Niet handig om als 11-jarige mee Commodore PC-1van start te gaan.

Er volgde een tweede advies van de buurman: bij een Nederlandse winkelketen in woonartikelen was voor een scherpe prijs de Commodore PC 1 verkrijgbaar. In Duitsland deden ze niet moeilijk toen we de Amiga terugbrachten en terug in Nederland werd de PC 1 aangeschaft. Een “IBM-PC compatibel” computer met (voor de liefhebbers):

  • 4,77 MHz (..dus geen GHz!) 8088 processor
  • 5,25 inch floppy drive (opslagcapaciteit 360 kB)
  • geen harde schijf (!)
  • 512 kB RAM geheugen
  • Hercules grafische kaart
  • Monochrome beeldscherm

Na een snelcursus informatica, verzorgd door de eerdergenoemde overbuurman, heb ik mijn eerste stappen gezet als computerhobbyist. Kenmerkend voor die eerste jaren was het “lekker prutsen”: net zo lang zoeken, proberen, testen en experimenteren tot je een probleem had opgelost. Vele computers, experimenten en gepruts verder zakt de hobby wat weg. Na mijn studie (niet ICT) maak ik van mijn hobby mijn beroep en ga in de ICT werken. Toen ging de lol er een beetje af.

Dertig jaar later. Onze zoon is 11 jaar oud en heavy user als het gaat om elektronica. Denk daarbij aan de PC, spelcomputer, tablet en smartphone. Ik probeer hem te interesseren voor de techniek die achter al dat moois zit. Zo heb ik al eens een oude computer gesloopt voor zijn spreekbeurt “In de computer..”. Ik bestel een Bendoobox en ga samen met hem allerlei experimenten uitvoeren. Als snel volgt een extra Raspberry PI. Het ouderwetse gevoel borrelt weer op: lekker prutsen!

 

Wat mag je verwachten?

Met de blog LekkerPrutsen.nl delen wij onze experimenten, oplossingen, tips en trics met jou. Veel oplossingen vinden we zelf natuurlijk elders op het internet. Maar wij hebben wat extra’s te bieden. Onze bijdragen zijn:

  • beproefd
  • in het Nederlands
  • voorzien van een duidelijke stap-voor-stap instructie

Zo hopen we andere computerhobbyisten  en – gebruikers een handje te helpen.

 

 

Share